SmileyMed blog

Használjuk ki a gyógyvizek erejét!

Budapest fürdőkultúrája – 118 fúrt kútjával és természetes forrásával, 19 féle gyógyvizével, történelmi fürdőivel, a természet erőforrásait hasznosító gyógykezeléseivel – egyedülálló.

pic1.jpg

Budapest fürdővárossá válásának előzményei egészen a XI. századig nyúlnak vissza, amikor is a keresztes lovagok a „Felhévíznek” nevezett gyógyhelyen, (ami a mai Gellért-fürdő forrása), és az „Alhévíznek” nevezett gyógyhelyen (ami a mai Lukács-fürdő forrása) kezeltették magukat, illetve a Margit-szigeti kolostorokba jártak gyógyulni. A középkorban a testkultúra hanyatlásával a fürdőkúrák is feledésbe merültek, egészen a XIX. századig, amikor Sebastian Kneipp tiszteletes lefektette a modern fürdőkezelések alapjait.

Napjainkban az egészség megőrzése és visszanyerése egyre fontosabb az életminőség biztosítása szempontjából – ebben nyújthat támaszt a fürdőgyógyászat.

Gyógyszer nélkül gyógyítanak

A természetes gyógymódok leghatékonyabb típusai közt tartjuk számon a gyógyvizes, gyógyiszapos kúrákat, amelyek egyaránt alkalmasak megelőzésre, gyógyításra, és a közérzet javítására. Kialakult betegség esetén célzott helyi, és általános, egész testet érintő hatásai is vannak -anélkül, hogy gyógyszert vinnénk be szervezetünkbe! A gyógyvizekből felszívódó ásványi anyagok gyógyító hatást fejtenek ki. Emellett a meleg víz értágulatot okoz, így éri el izomlazító hatását, másrészt mozgáskönnyítő felhajtó erejük, ödémacsökkentő, a szív munkáját, illetve a légzést javító hatásuk érvényesül a fürdőkúrák során. A budapesti gyógyvizek többsége kálcium-magnézum-hidrokarbonátos, így többségében mozgásszervi problémák kezelésére alkalmas.

Ismerjük meg a fürdőgyógyászat módszereit

Ide tartoznak a vizes és iszapos kezelések valamint az azokat kiegészítő masszázsok, elektro- és fizioterápiák. A balneoterápia a víz fizikai, kémiai hatásait ötvözi a speciális áramformák, vagy a húzás/nyújtás mechanikai hatásaival és a testre irányított vízsugár izomlazító hatásaival. A Tangentor vagy víz alatti vízsugár masszázs során kezelő kádba merülve magasnyomású vízsugárral masszírozzák, lazítják el az izmainkat, a merevebb, több kezelési időt igénylő izmokra fókuszálva, de az egész testet bejárva. A részleges elektromos fürdő alkalmával végtagjainkat kezelő kádacskákba, 32-34 Celsius fokos vízbe helyezve különböző elektromos áramformákkal fokozzák a vérkeringést, ezáltal az ízületi fájdalmak csökkennek.

Az izomfeszülések oldásában egyik legjobb kezelés az iszappakolás abban az esetben, ha gyulladás nem áll fenn. A parafangó parafin és apró szemcsés iszap keveréke, mely sokáig tartja a meleget, amelynek hatására kitágult ereken keresztül az iszap ásványi anyagai fel tudnak szívódni. Az izmok értágulata magában is izomlazító hatású. Nyári melegben, illetve gyulladások esetén jobb hatású a hűtő-értágító hatású krémekből készült izomlazító pakolás (ritex), melynek hatása megegyezik az iszapéval. 

Az elektroterápia a különféle áramformák hatásait használja fel fájdalom és gyulladás csökkentésére, keringésfokozásra, az izomműködés javítására – ezáltal a kezelt terület táplálását javítják, illetve a káros anyagok elszállítását fokozzák, segítik a regenerációt. 

Az orvosi gyógymasszázs kifejezetten a fájdalmas, túlfeszült területre hat. Csökkenti a fájdalmakat, az izmok között futó idegek nyomásait, javítja az ízületek terhelését, és az egész közérzetet. A sportmasszázsok erősebb, kevésbé problémamegoldó, inkább általánosabb izomlazító kezelések. A wellness masszázsok az általános közérzetjavításra szolgálnak.

A gyógytorna – fizioterápia egy fizikális felméréssel kezdődik és már 5-10 kezelés alatt (egy – két hét) jelentős eredményeket lehet vele elérni a mozgás szervrendszeri elváltozások kezelésében. Sok gyógytornász manuálterápiát is végez, amely fokozza a tornagyakorlatok hatását. A gyakorlatok az erősítést, nyújtásokat, gerincstabilizálást, mozgástudatosítást, keringésjavítást, izomcsoportok működésének harmonizálását, ízületek mozgástartományának növekedését szolgálják.

A nyirokmasszázs vagy limfodrenázs a kötőszövetben futó erek érzáró izmait tágítja, és a nyirokkeringést fokozza, ezáltal csökkenti a szervezetben – főleg végtagokban lévő ödémát.

A wellness kezelések többek közt Kneipp kúrát, fürdő kezeléseket, relaxációt, mozgásterápiát jelentenek. Javítják a közérzetet, ezáltal testileg és szellemileg is felfrissítenek.

Használjuk ki ezt az újra felfedezett kincset, mert az egészségünk jelenti az életminőségünk alapját.

Veszélyes üzem a városi kerékpározás!

kerekpar_4.jpg

Ahogy az időjárás megengedi megjelennek a biciklisták az utakon és egészen a téli szezonig számottevő szereplői a városi közlekedésnek - valamint a baleseti ügyeleteknek.

A KSH országos közlekedési baleseti adatai alapján 2017-ben minden tizedik sérüléssel járó baleset írható a kerékpárosok számlájára, összesen 1648. Könnyű sérüléssel járt az összes kerékpáros baleset 57,45%-a, súlyos sérüléssel 28,33%, sérüléssel nem járó balesetként 11,36%-ot regisztráltak, 2,87% pedig halállal végződött.

A leggyakoribb sérülés a tompítás miatti kulcscsont-, kar-, alkar- és kéztörés. Akinek a kezével nem sikerül tompítani az esést, annak fej-, és fogsérülése lehet, illetve gyakoriak a lábsérülések is. Gyakori a zúzódás, illetve ínsérülés, ami sokszor töréssel együtt fordul elő.  

„A Balaton kerülő túrák elterjedtté válása miatt gyakoriak a túlterheléses térdfájdalmak is. A hosszabb túrák miatt ősszel 20-30%-al megnő a túlterheléses térdfájdalommal jelentkezők száma Fürdőgyógyászati centrumunkban.” – meséli Molnár Ágnes a SmileyMed vezetője.

Hogyan kerülhetjük el azt, hogy nyári kalandunk gyógykezeléssel végződjön?

A balesetek megelőzésében a KRESZ betartása, és a körültekintő közlekedés rendkívül nagy szerepet játszik. Nagyobb odafigyeléssel a közlekedésben sok problémát megelőzhetnénk.
A túlerőltetéses térdfájdalmaknak számos oka lehet. A fájdalom jelentkezhet a térd elülső, hátsó, belső, és külső részén is. A túlerőltetést arról ismerhetjük fel, hogy a fájdalom jelentkezését nem előzte meg semmilyen sérülés.
Mit tehetünk? A legfontosabb aranyszabály, hogy a fájdalom jelentkezésekor rögtön tartsunk egy-két nap pihenőt és gondoljuk végig a következőket:

  • Változtattunk-e a biciklin valamit a túra előtt? Pl. pedál hajtókar cseréje.
  • Megfelelően van-e beállítva a nyereg és a pedál egymáshoz képest? Jó dőlésben van-e a nyereg?
  • Ha klipszes a biciklink, állítottunk-e rajtuk valamit indulás előtt? Nem kopottak-e a stoplik a cipőnkön?
  • Előkészítettük-e a túrát felkészítő edzéssel, vagy hirtelen vállaltunk túl sokat? Volt-e olyan régi sérülésünk, amit nem kezeltünk még ki?

A nyereg és pedál beállítása akkor megfelelő, ha 100-110o között nyújtjuk ki a lábat tekerés közben, és a nyergen ülve nem tudjuk letenni a lábainkat. A stoplik kopása belső vagy külső térdfájdalmat eredményez - a tekerés közben elforduló láb miatt – aszerint, hogy kifelé vagy befelé fordul el a lábszár. Helyes beállításukhoz üljünk le egy asztal szélére lelógó lábakkal. Ugyanilyen helyzetben kell lennie a lábaknak a pedálon is. 

Ha elhanyagoltuk a felkészítő edzést, esténként nyújtsuk meg az izmainkat, és masszírozzuk át a lábakat bemelegítő kenőccsel. Ha fájdalmas pontokat találunk, tartsuk nyomva őket addig, amíg a fájdalom enyhül. Koncentráljunk a masszírozással a comb, és a térd külső oldalára és a vádli izmaidra. Indulás előtt melegítsük be izmainkat néhány egyszerű gyakorlattal. Próbáljuk meg a lendület ellenére a sebességünket 20 km/óra alatt tartani, mert efelett bekapcsolnak a törzs izmai is, és derékfájdalom lehet a „jutalmunk”. Lassabban emeljük a napi adagodat, és hagyjuk ki a nagyobb emelkedőket.


Ha fentiek nem mulasztották el a térdfájdalmat, keressünk fel minél hamarabb egy szakembert – szakorvost, vagy gyógytornászt – mivel a háttérben lévő folyamatokat tisztázni kell (nincs-e olyan sérülés, amit nem vettünk észre). Az idő múlásával az aszimmetrikus izomműködésből adódó panaszok rögzülhetnek, és kopásos folyamatokat indíthatnak el az ízületekben.

 

Megható sikertörténet egy 15 éves lány testi, lelki gyógyulásáról - "Rájöttem, hogy nekem az út volt a fontosabb, hogy honnan hova jutok és nem a végcél."

Inspiráló történet egy fiatal lányról, sportolóról, aki hatalmas utat járt be saját célja érdekében. Az emberi elszántság hegyeket képes megmozgatni, erről tett tanúbizonyságot Gréta is, olvassák szeretettel gondolatait.

floorball-greta.jpg

"15 éves lány vagyok és floorballozok. Valószínűleg sokan nem ismerik ezt a sportágat, de nekem nagyon sokat jelent! Általános iskolás koromban kezdtem el, ma már 10 éve űzöm és még mindig nagyon szeretem. Bár nem olimpiai sportág, de világbajnokságot ugyanúgy rendeznek belőle.

14 évesen tudtam meg, hogy U19-es válogatott tag vagyok és jó esélyem van utazni Svájcba, a világbajnokságra! Mindennél boldogabb voltam, mert kislány korom óta álmodtam arról, hogy világversenyen szerepeljek.

A felkészülés során 2017.05.22-én megsérültem egy átlagos tesiórán... Jöttek a mentősök és elfuvaroztak a Heim Pál kórházba, ahol "csak" annyit mondtak, hogy sima rándulás. 

Még mindig hálás vagyok anyukámnak, hogy ezt nem hagyta ennyiben, mert a bokám hatszorosa volt önmagának. 

Egy kedves ismerősünk által kerültem Székesfehérvárra, dr. Mohácsi Jánoshoz, ahol MRI készítettek az enyhén bedagadt bokámról. Így tudtam meg, hogy 3 szalagom részlegesen elszakadt + az egyik izmom is sérült + a belső csontomban apró repedések, törések keletkeztek. 

Lelkileg itt törtem össze teljesen. Tele volt a fejem negatív gondolatokkal, például, hogy 1 év múlva nem játszhatok majd a világbajnokságon és nem válhat valóra az álmom.

A doktorúrék ajánlottak egy gyógytornászt és ha mondhatok ilyet életem legjobb döntése volt, hogy elmentünk Deákné Molnár Ágneshez! Nagyon sok szeretetet, törődést és hitet kaptam.  A legnagyobb dolog, amit ott nyertem, az a mérhetetlenül nagy erő a küzdelemhez és motiváció, amit mások történetéből és egy festményből merítettem. A mai napig emlékszem a lányra, aki a lépcső előtt áll és próbálja megmászni a hegyet és felérni a csúcsra. Nekem sikerült felérnem a tetejére 1 év alatt. A világbajnokságra majdnem teljesen jó bokával mentem ki és végig tudtam játszani a meccseket kisebb fájdalmakkal ugyan, de ép bokával!

Rájöttem, hogy nekem az út volt a fontosabb, hogy honnan hova jutok és nem a végcél.

Köszönet mindenkinek, akik hittek bennem, segítettek és támogattak, nélkülük nem lennék ott a lépcső tetején! 

Odor Gréta"

Pocakkal a vízben

A víz számos jótékony hatását a terhes kismamák is élvezhetik, amennyiben betartják ennek feltételeit. Az alábbiakban a vízi torna pár jótékony hatást sorolunk fel, valamit kitérünk azokra az esetekre is, amikor ez a mozgásforma nem ajánlott.

pregnant_swimming.jpg

Előnyök:

  • A víz számos jótékony hatása ismert, amelyek a kismamáknál ugyanúgy megfigyelhetőek.
  • A vízben könnyebbé válik a testsúlyunk, nagy nyomástól tudnak megszabadulni ízületeink, és a gerincünk is. Ezáltal a bennük keletkezett esetleges fájdalom csökken, vagy szinte teljesen megszűnik.
  • A víz jó hatással van a vízháztartásra is. A duzzadt boka vagy ujjak ritka látvány egy-egy vízben töltött foglalkozás után.
  • Képesek a terhes nők aktív mozgást végezni, ám mégsem kell tartania az esésektől, sérülésektől, hiszen minden irányból víz veszi körül, ha esetleg megbotlik, akkor is csak víz éri és nem a kemény talaj.
  • A vízben remekül lehet relaxálni és lazítani is. Ezt legjobban úgy lehet elérni, ha csak felfekszenek a víz felszínére, és hagyják, had lebegjen a testük, miközben súlytalannak és gondtalannak érzik magukat.

Fontos!

Nagyon fontos, hogy minden esetben ki tudja kérni a várandós nő a nőgyógyásza tanácsát. Ők tudják igazából megmondani, hogy mi ajánlott és mit érdemes elkerülni a baba megszületéséig.

Az azonban általánosan elmondható, hogy a vízi mozgások nem ajánlottak a veszélyeztetett terheseknek illetve azoknak, akiknél vérzés lép fel.

Ugyanígy nem ajánlott foglalkozásokon részt venni, ha már megrepedt a burok, folyik a magzatvíz. A fertőzések is komoly kockázatot jelentenek, így érdemes utánanézni, milyen vízben is szeretnénk kikapcsolódni.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a témáról, és érdekel minden, ami víz, látogass el honlapunkra:

http://smileymed.hu/2018/05/18/vizi-torna-szubaqualis-torna/

5 dolog, ami elronthatja a strandolásodat

Még csak tavasz van, de te már most unod a meleget? Idén megtaláltad álmaid fürdőruháját és alig várod, hogy villoghass benne? A munkahelyen ülve arról álmodozol, hogy koktélt szürcsölsz egy jó könyvvel a tengerparton? Netán a barátaiddal tervezitek már tavaly óta a balatoni nyaralást?

Mielőtt útra kelnél, adunk pár hasznos tippet, amiket indulás előtt érdemes végiggondolni, hogy biztosan semmi ne zavarhassa meg a pihenésedet.

strandolas_5_dolog.jpg

  1. Tömeg

Nincs is annál rosszabb, mint amikor megérkezel végre a vízpartra, ahol óriási tömeg fogad. Érdemes ezt előre elkerülnöd, és olyan időpontot kinézned, amikor kevesebb emberre lehet számítani. Akár nyitásra vagy zárás előtt érkezni, vagy számításba venni a hétköznapokat. Milyen jó is lehet egy fárasztó munkanap után mindent magad mögött hagyva lazulni a vízparton…

  1. Tolvajok

Persze mindenki ismeri a jó öreg „lopásgátló törülköző” fogalmát, de ha biztosra akarsz menni, előnyös más megoldások után nézni. Amennyiben van a strandnak értékmegőrzője, érdemes oda leadni értéktárgyainkat. Amennyiben nincs, akkor hasznos az a taktika, hogy a csapatból egy ember mindig ott marad a holmink körül. Ha egyedül mentünk, akkor pakoljunk olyan helyre, amit tudunk a vízből is figyelni, és kis időkre menjünk csak vízbe.

  1. Leégés

A tűző napon igazán hamar le lehet égni. Érdemes használni valamilyen krémet, védve ezzel a bőrünket a nap káros hatásaitól. Fontos, hogy tisztában legyünk a bőrünk típusával és annak megfelelően válasszuk meg, hány faktoros naptejre van szükségünk. Amennyiben nem akarunk krémet használni, figyeljük az óránkat, délelőtt legkésőbb 11ig, délután pedig lehetőleg 3 óra után tartózkodjunk csak a napon.

  1. Étkezés

A strandokon sokszor igen magas áron adják a frissítőket és ételeket. Akár érdemes készülni előre megfelelő mennyiségű folyadékkal és rágcsálni valóval. A különböző ételallergiával rendelkezőknek is van egy jó hírünk, a büfék egyre inkább felkészültek a mentes termékekből, így aki nem készül előre, az is könnyen megtalálhatja a számításait.

  1. A víz

Bármennyire is jól esik a forró testünknek a hűsítően hideg víz, érdemes a mártózás előtt a kihelyezett zuhanyrózsákat igénybe venni és nem rögtön fejest ugrani a medencébe. Ez nem csak a testünknek jó, de higiéniai szempontból is fontos. Ha nem áll rendelkezésre zuhanyzó, akkor is érdemes a vízzel fokozatosan ismerkedni, és csak lépésről lépésre bemerülni a habokba.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a témáról, és érdekel minden, ami víz, látogass el honlapunkra:

http://smileymed.hu/2018/05/18/vizi-torna-szubaqualis-torna/

Miért jobb vízben, mint földön?

Már az ókorban is nagy szerepet tulajdonítottak a víznek, felismerték annak jótékony hatásait. Mind a görög, mind a római birodalom világából komoly fürdőkultúra maradt ránk. Az 1900-as évek óta már rekreációnak, rehabilitációnak és különböző mozgásformáknak is helyet biztosít a vízi közeg a szárazföldi mellett. De mely tulajdonságai milyen pozitív hatásokkal bírnak a szervezetre?

torna_vizben.jpg

  1. Felhajtó erő

Ahogy az ismert mondóka is tartja: "Minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya".

A vízben tehát nem annyi kilót nyomunk, mint amennyit a szárazföldön. Ez igazán előnyös mozgások során, hiszen ez által kisebb terhelés jut az ízületekre, az ilyen okokból létrejövő fájdalom csökken. Ezen felül az ízületek mozgékonysága is megnövekedhet.

  1. Hidrosztatikai nyomás

Amennyiben a vízben nyugodtan ülünk vagy állunk, a testrészeinkre minden irányból egyforma nyomás nehezedik, melynek nagysága függ a víz mélységétől. Ez a nyomás segíti a működését a vénáknak, melyek arra hivatottak, hogy az elhasznált vért visszajuttassák a szívbe. Így, a problémás területekben csökken az ödéma.

  1. Hőmérséklet

A hőmérsékletet mindig annak megfelelően kell kiválasztani, hogy mit szeretnénk csinálni benne. A 28-30 fokos vízben a felületi vénák kitágulnak és csökken a pulzusszám, javul a keringés és a vérellátás.

  1. Ellenállás

Mivel a víz sűrűbb közeg, mint a levegő, így nagyobb ellenállást fejt ki a testre mozgás során. Ezért is nehezebb például vízben futva utolérni valakit, mint szárazföldön. Így ahhoz, hogy ugyanazokat a gyakorlatokat, amiket szárazföldön csinálunk, vízben végezzük el, nagyobb erőkifejtésre van szükségünk.

  1. Turbulencia

Turbulenciát akár úgy is létre tudunk hozni, hogy a víz alatt húzzuk a kezünk előbb az egyik, majd rögtön a másik irányba. Ilyenkor könnyen el tudnánk veszíteni az egyensúlyunkat. Azonban ahhoz, hogy mégis egy helyben tudjunk maradni, erőteljesen kell a törzsizmainkat feszíteni, ha az áramláskeltést folyamatosan fent szeretnénk tartani a karjaink segítségével. Ez a hatás így jól tudja erősíteni és fejleszteni a stabilizáló izmainkat.

6.jpg

Amennyiben többet szeretnél megtudni a témáról, látogass el honlapunkra:

http://smileymed.hu/2018/05/18/vizi-torna-szubaqualis-torna/

 

Stopli! Nem csak a fociban hasznos...

A stopli fogalma többeknek lehet ismerős a futball világából, azonban a kerékpározók körében sem elhanyagolható dolog, hiszen a stopli a pedálhoz való csatlakoztatásával nem csak toló, de a húzó erőt is ki tudsz fejteni. A beállításuk helyessége elengedhetetlen ahhoz, hogy ne okozz kárt a szervezetedben.

De mire is kell figyelni...?

stopli.jpg

1. Megfelelő pedálhoz, megfelelő stopli

Mielőtt beruházol rá, nézz utána, hogy a kiválasztott stoplidat tudod e használni a kerékpárodon. Az alapvető felosztásban megkülönböztetünk hegyikerékpáros cipőt, illetve országúti cipőt. Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérdezz meg szakértőket a témában.

 2. A csavarokat helyesen húzd meg

Fontos, hogy a stopli végig egy helyben maradjon, ezt el lehet érni azzal, ha a csavarokat felváltva és fokozatosan húzod meg. Ne húzd meg rögtön végleges szorosságra. Próbáld ki, majd ha kell, állíts még rajta. Ha jónak érzed, rögzítsd, majd ellenőrizd még egyszer, hogy a helyén maradt e a stopli.

3. Légy tisztában önmagaddal

Fontos ellenőrizned, hogy szimmetrikusak-e a talpaid. Sok esetben fordul elő, hogy eltérések mutatkoznak a jobb és a bal oldalad között. Nem elég lemásolnod az egyik oldali beállításokat a másikra, hiszen ezzel az idő spórolással akár nagyobb gondokat is elő tudsz idézni hosszú távon.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a témáról, látogass el honlapunkra: 

http://smileymed.hu/2018/05/09/biciklizes-kozbeni-terdfajdalom/

Fáj a térdem, mit csináltam rosszul?

Kerékpározás közben a térded egy folyamatosan ismétlődő mozgássorozatnak van kitéve, amely meghaladhatja a tested tűrőképességét. A továbbiakban számba vesszük, mik azok a tipikus hibák, amik a probléma kialakulásához vezetnek.

cycle.jpg

  1. Drasztikus változás a kerékpározási szokásaidban:

Itt a jó idő, alig várod már, hogy újra nyeregbe pattanhass. Azonban sokszor szaladhat el veled a ló a hirtelen jött lelkesedés miatt. Gondold végig, nem tekertél e le hirtelen túl nagy távot, esetleg nem hajtottad e a pedálokat túl nagy intenzitással? Ne feledkezz meg a fokozatosságról, hogy nyárig kitartson a szervezeted is!

  1. A kerékpár rossz beállításai:

Ha huzamosabb kihagyás után ülsz újra nyeregbe, nem árt megnézned, hogy a tavalyi beállítások idén is megfelelőek e, mielőtt kimész a szabadba. A nyereg magassága, a stoplik elhelyezkedése és kopása egyaránt komoly gondokat okozhat a térdedben. Érdemes ellenőrizned újra!

  1. A testedben is lehet a gond:

Nem feltétlenül kell az eszközben keresni a problémát. Lehet, hogy a tested anatómiai eltéréseiben (pl. végtag hossz különbség) van a kulcs. Egy régi sérülés ugyanúgy okozhat gondot, mint a nem megfelelő edzettségi szint, és a bemelegítés illetve nyújtás teljes hiánya. Figyelj oda magadra!

1.jpg

Amennyiben többet szeretnél megtudni a témáról, látogass el honlapunkra:

http://smileymed.hu/2018/05/09/biciklizes-kozbeni-terdfajdalom/

Előzd meg a bajt!

Szeretnél rendszeresen biciklizni, de félted a térdedet a fájdalomtól? Pár tipp, hogy veled ez ne történjen meg!

Sokan tapasztaltunk már térdfájdalmat a mindennapok során. Ez a kellemetlen tünet sajnos a biciklistákat sem kíméli, függetlenül attól, hogy hobbi szinten vagy rendszeresen hajtják a kerékpárt. De vajon hogyan előzhetjük meg? Most kiderül, mi a 3 legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venniük a kerékpárosoknak, ha szeretnék megóvni magukat a fájdalomtól.

Azonban egy valamit mindenképpen tartsunk észben: „Álljunk ki a bajból már az elején!”

  1. Csökkentsd a terhelést!

Fontos, hogy tehermentesítsd a problémás területet. Vegyél vissza a tempóból, intenzitásból, nehézségből. Érezd meg a saját határaidat és azt, hogy mire vagy képes. Ne akarj egyből élsportoló lenni, fontos a fokozatosság. Hetente 10-15%-kal emeld az intenzitást, vezess naplót a tekeréseidről, tapasztalataidról.

  1. Találd meg a legjobb beállításokat!

Fontos, hogy a biciklid számodra ideálisan legyen beállítva. Természetesen nehéz elsőre tökéletesen belőni akár a nyereg magasságát, akár a stoplik helyzetét. Apróbb változtatásokat hajts csak végre, jelöld filccel a kiinduló helyzeteket. Tekerj egy fél órát, majd ha szükséges, állíts rajta újra, amíg meg nem találod az ideális beállítást!

  1. Figyelj oda az izmaidra!

A tested egy összefüggő egységet alkot, melyben egyik elemet sem szabad elhanyagolni. A biciklizés is sport, fontos, hogy nyújtsd le izomzatodat, mielőtt nyeregbe ülsz és miután leszálltál róla. Az erősítést se hanyagold el! Nem csak a lábad izomzatára koncentrálj, az ágyéki gerincszakaszt stabilizáló izmok (has, hát, medence izmainak) erősítése nagyban elősegítheti, hogy a terhelés egy részétől megszabadítsák az alsó végtagjaidat. Erre tökéletes gyakorlat a helyesen elvégzett planking!

img_4250-edit.JPG

Amennyiben többet szeretnél megtudni a témáról, látogass el honlapunkra: 

http://smileymed.hu/2018/05/09/biciklizes-kozbeni-terdfajdalom/

 

süti beállítások módosítása