Előzd meg a bajt!

Szeretnél rendszeresen biciklizni, de félted a térdedet a fájdalomtól? Pár tipp, hogy veled ez ne történjen meg!

Sokan tapasztaltunk már térdfájdalmat a mindennapok során. Ez a kellemetlen tünet sajnos a biciklistákat sem kíméli, függetlenül attól, hogy hobbi szinten vagy rendszeresen hajtják a kerékpárt. De vajon hogyan előzhetjük meg? Most kiderül, mi a 3 legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venniük a kerékpárosoknak, ha szeretnék megóvni magukat a fájdalomtól.

Azonban egy valamit mindenképpen tartsunk észben: „Álljunk ki a bajból már az elején!”

  1. Csökkentsd a terhelést!

Fontos, hogy tehermentesítsd a problémás területet. Vegyél vissza a tempóból, intenzitásból, nehézségből. Érezd meg a saját határaidat és azt, hogy mire vagy képes. Ne akarj egyből élsportoló lenni, fontos a fokozatosság. Hetente 10-15%-kal emeld az intenzitást, vezess naplót a tekeréseidről, tapasztalataidról.

  1. Találd meg a legjobb beállításokat!

Fontos, hogy a biciklid számodra ideálisan legyen beállítva. Természetesen nehéz elsőre tökéletesen belőni akár a nyereg magasságát, akár a stoplik helyzetét. Apróbb változtatásokat hajts csak végre, jelöld filccel a kiinduló helyzeteket. Tekerj egy fél órát, majd ha szükséges, állíts rajta újra, amíg meg nem találod az ideális beállítást!

  1. Figyelj oda az izmaidra!

A tested egy összefüggő egységet alkot, melyben egyik elemet sem szabad elhanyagolni. A biciklizés is sport, fontos, hogy nyújtsd le izomzatodat, mielőtt nyeregbe ülsz és miután leszálltál róla. Az erősítést se hanyagold el! Nem csak a lábad izomzatára koncentrálj, az ágyéki gerincszakaszt stabilizáló izmok (has, hát, medence izmainak) erősítése nagyban elősegítheti, hogy a terhelés egy részétől megszabadítsák az alsó végtagjaidat. Erre tökéletes gyakorlat a helyesen elvégzett planking!

img_4250-edit.JPG

Amennyiben többet szeretnél megtudni a témáról, látogass el honlapunkra: 

http://smileymed.hu/2018/05/09/biciklizes-kozbeni-terdfajdalom/