Miért jobb vízben, mint földön?

Már az ókorban is nagy szerepet tulajdonítottak a víznek, felismerték annak jótékony hatásait. Mind a görög, mind a római birodalom világából komoly fürdőkultúra maradt ránk. Az 1900-as évek óta már rekreációnak, rehabilitációnak és különböző mozgásformáknak is helyet biztosít a vízi közeg a szárazföldi mellett. De mely tulajdonságai milyen pozitív hatásokkal bírnak a szervezetre?

torna_vizben.jpg

  1. Felhajtó erő

Ahogy az ismert mondóka is tartja: "Minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya".

A vízben tehát nem annyi kilót nyomunk, mint amennyit a szárazföldön. Ez igazán előnyös mozgások során, hiszen ez által kisebb terhelés jut az ízületekre, az ilyen okokból létrejövő fájdalom csökken. Ezen felül az ízületek mozgékonysága is megnövekedhet.

  1. Hidrosztatikai nyomás

Amennyiben a vízben nyugodtan ülünk vagy állunk, a testrészeinkre minden irányból egyforma nyomás nehezedik, melynek nagysága függ a víz mélységétől. Ez a nyomás segíti a működését a vénáknak, melyek arra hivatottak, hogy az elhasznált vért visszajuttassák a szívbe. Így, a problémás területekben csökken az ödéma.

  1. Hőmérséklet

A hőmérsékletet mindig annak megfelelően kell kiválasztani, hogy mit szeretnénk csinálni benne. A 28-30 fokos vízben a felületi vénák kitágulnak és csökken a pulzusszám, javul a keringés és a vérellátás.

  1. Ellenállás

Mivel a víz sűrűbb közeg, mint a levegő, így nagyobb ellenállást fejt ki a testre mozgás során. Ezért is nehezebb például vízben futva utolérni valakit, mint szárazföldön. Így ahhoz, hogy ugyanazokat a gyakorlatokat, amiket szárazföldön csinálunk, vízben végezzük el, nagyobb erőkifejtésre van szükségünk.

  1. Turbulencia

Turbulenciát akár úgy is létre tudunk hozni, hogy a víz alatt húzzuk a kezünk előbb az egyik, majd rögtön a másik irányba. Ilyenkor könnyen el tudnánk veszíteni az egyensúlyunkat. Azonban ahhoz, hogy mégis egy helyben tudjunk maradni, erőteljesen kell a törzsizmainkat feszíteni, ha az áramláskeltést folyamatosan fent szeretnénk tartani a karjaink segítségével. Ez a hatás így jól tudja erősíteni és fejleszteni a stabilizáló izmainkat.

6.jpg

Amennyiben többet szeretnél megtudni a témáról, látogass el honlapunkra:

http://smileymed.hu/2018/05/18/vizi-torna-szubaqualis-torna/